Mosty Ekonomiczne to cztery wspaniałe dni spędzone ze studentami z Wrocławia, Warszawy, Krakowa, Poznania i Katowic. Piętnastu studentów z każdej uczelni bioracej udział w projekcie jedzie do wybranego miasta partnerskiego, aby poznać tajniki studiowania na tamtejszym uniwersytecie ekonomicznym. Idea Mostów Ekonomicznych sięga 2005 roku, gdy z inicjatywy Samorządu Studentów SGH w Warszawie oraz UE we Wrocławiu powstał projekt, mający na celu szeroko pojęta integrację środowisk akademickich. Istotą projektu jest wymiana studentów z zaprzyjaźnionych uczelni ekonomicznych. W ciągu czterodniowego wyjazdu odbywają się zajęcia, wykłady, warsztaty, spotkania oraz case studies prowadzone przez studentów, wykładowców, zaprzyjaźnione firmy i media. Mosty odbywają się w kilku etapach, a  gospodarze konkretnych etapów organizują uczestnikom czas również poza murami uczelni. Czterodniowy pobyt w jednej z czterech innych uczelni daje szanse na wymianę doświadczeń, promocję swoich miast, a także do szeroko pojętej integracji samorządów, a co za tym idzie – nawiązania wielu ciekawych znajomości.